Sivrisinekler Hakkında Bilmedikleriniz

SİVRİSİNEKLER

Sivrisinekler tam başkalaşımlı haşereler olup 4 evreden geçerler: Suda geçen yumurta, larva, pupa evreleri ile karada geçen ergin evre.
Sivrisinekler doğru bilinenin aksine kışın da hangi evrede olursa olsun yaşayabilirler.

Yumurtadan çıkan sivrisinek yavruları (larva ve pupa), büyüme evrelerini tamamlayabilmeleri için küçük bir su birikintisine ihtiyaç duyarlar.
Geceleri sivrisinekler çoğu zaman görülemezler ve yalnızca tipik vızıltılarıyla kendilerini belli ederler. Henüz uyuyamamış insanları kısa süreli rahatsız eden bu vızıltılar, sivrisineklerde yaşamın devamı için önemlidir.

Sivrisinekler insanlar uyurken her yeri kapalı olsa dahi gözüken parmaklarını radarlarıyla karanlıkta dahi bulabilirler.

Çok üstün uçuş özelliklerine sahiptirler.

Sivrisinekler avını ısırmak için kullandığı 6 parçadan oluşan kesme, delme ve emme mekanizmasına sahiptirler.

Sivrisinekler tek bir ısırıkla 30-40 malarya parazitlerinin kana karışmasını sağlar ve iki hafta içinde bu parazitlerin sayısı trilyonları bulabilir.

Sivrisineklerin kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri vardır. Örneğin, sarı humma, fil hastalığı yada sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıyabilirler.

Sivrisineklerin dişi anofel cinsi olanlarının insanları ısırması, nöbetler halinde ateş ve titremeye neden olan sıtma hastalığına sebep olurlar. Dünyada 200 milyondan fazla kişinin bu hastalığa yakalandığı tahmin edilmektedir.

Brezilya'da 100 bin kişiye 1938'de sıtma bulaştığı ve 20.000 bin kişini öldüğü bilinmektedir.

Sivrisinekler kanatlarını saniyede 500 defa çırpabilirler.

Sivrisenek vücudundan salgıladığı özel bir sıvıyı, üzerine konduğu insanın damarının içine akıtır. Bu sıvı insanın o bölgesini uyuşturur ve bu sıvı sayesinden hiç acı hissetmez.

Sivrisinekler kendi ağırlığının 4 katı kadar kan emebilmektedirler.

Avının yerini saptamada ısı, nem, karbondioksit ve kimyasal maddelere duyarlı sistemler kullanırlar.

Sivrisineklerin yaşamlarını devam ettirmeleri için proteine, şekere ihtiyaçları vardır. Bunu da bitki ve meyve özlerinden elde ederler. Kana ise yalnız dişi sivrisinekler yumurta üretmek için ihtiyaç duyarlar.